Gör webbutik för etablerad blombutik i Göteborg


Sedan köpet av min första webbutik, butiken som bland annat säljer kondomer, så har jag fått mersmak vad gäller e-handel. Detta har lett till att jag nu åtagit mig ett uppdrag för en etablerad blombutik i Göteborg vid namn Törnrosa. En av de äldsta blombutikerna i Göteborg som etablerades sent 1800-tal!. Kortfattat går uppdraget ut på att jag ska ta fram en komplett webbutik åt Törnrosa.se med kort/fakturabetalning samt även ansvara för SEO, marknadsföring, och löpande underhåll. Valet av e-handelsplattform föll för Magento som jag känner mig bekväm med som kan erbjuda allt det kunden vill ha.

Preliminärt lanseringsdatum är satt till den 18:e april.

Trevlig site för att skapa diagram på webben

diagram_onlineKände att jag va i behov av att få en överblick över alla mina domäner, siter, webbutiker så gav mig ut på jakt efter ett vettigt verktyg för att skapa snygga diagram online. Efter några sökningar hittade jag en site jag verkligen kan rekommendera, Lovely Charts. Gratiskontot låter dig skapa ett diagram som i praktiken kan vara hur stort som helst, du kan även exportera ditt diagram som en bild men inte skriva ut. Det kommer du dock runt enkelt genom att skriva ut den exporterade bilden även om det ger sämre kvalitét.

Med den här typen av kraftfulla onlineverktyg finns det ingen mening med att fylla sin dator med massa onödig programvara som ändå bara gör datorn långsam. Nackdelen är förstås att du behöver en uppkoppling för att kunna komma åt ditt material men hur ofta händer det att man inte är uppkopplad numera?

Köper min första webbutik

kondo_mini1 Jag har tidigare enbart investerat i communityn/portaler där intäkterna uteslutande kommit från annonser. Nu har jag känt att det är på tiden att bredda mig lite och ge mig in på ett nytt område, nämligen e-handel. Först ut blir en mindre butik (Kondo.se) som säljer kondomer och graviditetstest. Här är min tanke att jag ska göra en helrenovering av butiken och bland annat utforska Magento och försöka lära mig så mycket som möjligt inom e-handel.

Känner jag att jag behärskar området kommer jag säkerligen köpa upp fler webbshoppar inom kort.

Swedbank 2.0, på tiden?

mint

Jag sitter och avundas över folk i USA och Kanada som har tillgång till tjänster såsom Mint.com, en webbaserad tjänst inriktad på ens privatekonomi. När ska banken jag använder (Swedbank) hänga med i utvecklingen och göra banken mer integrerad med liknande tjänster? Hur svårt kan det exempelvis vara att få möjligheten att tagga transaktioner på ens kontoutdrag så man i sin tur kan få en överblick över hur mycket man lagt på mat etc. Idag får jag istället sitta och manuellt plita in allt i Moneytrackin. Vad sysslar egentligen webbavdelningen med på de svenska bankerna?

Jag kräver följande funktionalitet som kund:

-Tagga upp transaktioner, via webben samt deras Iphone app.
-Få upp snygg grafik över vart mina pengar går.
-Sätta upp månadsbudgetar, sparmål etc.

Jag har hört att Ålandsbanken jobbar väldigt mycket med kunden i fokus och anammat detta men hos de svenska bankerna vet jag fortfarande inte vad man sysslar med.

Svårigheterna med att vara ensamföretagere

r0013978

Det är inte alltid det är glitter och glamour som egen företagare. Ibland kommer man in i svackor och då har man ingen chef eller partner som står och berättar vad man ska göra. Att då vara sin egen chef samtidigt som man är inne i en svacka är en av de största utmaningarna för mig i alla fall. Är det verkligen optimalt att vara helt egen eller bör man vara minst två när man driver ett företag?

Så här när man kollar tillbaks i backspegeln och summerar ungefär 2års företagande på egen hand har jag i alla fall hittat fram till ett svar. Jag behöver hitta en affärspartner för att kunna ta mitt företag till nästa nivå! Varför?

-Jag har ägnat alldeles för mycket tid på fel saker som jag egentligen inte haft tillräckligt med kunskap kring (läs programmering, hitta optimala serverlösningar, bokföring).
-Att sitta ensam hemma i ett inrett kontor är på tok för osocialt och ibland klättrar man verkligen på väggarna.
-Även om man går runt så saknas skaparglädjen som jag haft tidigare i mitt liv när man varit ett team som tillsammans jobbat kring en affärsidé.

Jag har försökt anlita ett team av indier där min tanke är att de ska förverkliga mina idéer men det blir inte riktigt samma sak. Jag vill kunna kliva in på ett kontor och ha kollegor som alla jobbar mot samma mål. Så hur ska jag nu nå dit? Här är lite funderingar jag har:

-Hitta en webbentreprenör som sitter i samma båt men som kan komplettera min kompetens så vi bildar ett grymt team. Denne entreprenör bör har sin bas i Göteborg (där jag bor).
-Flytta in på ett entreprenörscenter (har jag prövat när jag bodde i Stockholm). Finns det något liknande i Göteborg?
-Ta anställning i ett företag som jobbar med något roligt på webben. (Det tar fortfarande emot att lämna den här världen men samtidigt ska jag inte sticka under stol med att jag i vissa sammanhang känner ett sug av att jobba med olika typer av kompetenser och människor).

Ungefär så går mina funderingar just nu. Vad har ni för råd till en vilsen entreprenör?